Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven
De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven, gesticht door onderwijsvernieuwer, anarchist en pacifist Kees Boeke en zijn vrouw Betty, heeft de meeste vierkante meters per leerling. Met drie gebouwen, een eigen tuin, kinderboerderij, speelvelden en een bosrand … bij de vestiging in 1926, en met de nodige financiering kon dat.
De Werkplaats staat nog steeds voor een ruime blik op de wereld en voor duurzaam onderwijs. Boeke noemde zijn werkplaats liever geen school omdat hij niet bezig wil zijn met het scholen van iemand. Het gaat er niet om geschoold te worden, zo schrijft hij, nee, liever wil hij de kinderen de gelegenheid geven zich door allerlei soorten werk naar hun eigen aard en aanleg te ontwikkelen (en dat is niet wat we normaal onder ‘geschoold’ verstaan). Boeke wil dus liever een plaats om te werken voor kinderen. Tot op de dag van vandaag heten de kinderen er ‘werkers’, bijgestaan door ‘medewerkers’ en ‘helpers’.
Het gebouw waar de basisschool in huist heet ‘de ronding’, een gebouw in de vorm van een halve maan waarin alle lokalen op een open manier met elkaar verbonden zijn.